2011. július 28., csütörtök

Elba - kompon álltunk

Elbára még májusban hajóztunk át. Ha az idő és a lehetőségek engedik, érdemes felkeresni: számtalan tetszetős strand, égbe nyúló sziklák, és festői tengerpart várja a vándort. Az autót nem vittük magunkkal, de igény szerint ez is megoldható. Ha én lettem volna Napóleon, inkább választom Elbát, mint a waterloo-i csúfságot...

Mindketten dolgoztunk óceánjárón, visszatértek az emlékek.
Talán ezért a rengeteg fotó a vízről, kompokról...







Marina di Campo

Sári tereprendez

Portoferraio





 A toszkánai útikönyv folyamatosan készül, 170.000 karakternél tartok... nagyjából a könyv negyede. November könyörtelenül közeleg.

2011. július 20., szerda

Follonica - strandok és standok

Follonica nyaralóváros Toszkána délebbre eső tengerpartján. Mivel épp follonicai látogatásunkat és szolid lubickolásunkat vetettem ma papírra, mint leendő toszkánai útikönyvünk 44-45. oldalát, feltöltöm a legfontosabb állomásainkat e városban.

Május 7-én érkeztünk, tojást főzni még nem lehetett a vízben...

Játszótér, amilyen kell - árnyas, nagy, tiszta.


A tengerparti sétány hosszú jóleső battyogásra invitál

Beleszaladtunk egy kirakodóvásárba

Mennyei húsok

2011. július 13., szerda

CERTALDO - Csak halkan! Sok itt a tégla!

Certaldo épp úgy formálódott az évszázadok során, mint megannyi toszkán település. Az eredeti, dombra épült vár(os) átkerült a turisták kezébe, megmaradt látványosságnak, a domb tövében pedig felépült a modern kornak megfelelő nagytestvér. E kettősséget általában az "alto" és a "basso" szóval különböztetik meg. Nem káromkodok, csak olaszul a magas - alto, az alacsony pedig - basso. Énekkarosok jól tudják. A fotókon tehát Certaldo Alto látható.

Nem volt szezon.

Térkép



A toronyból




Német rajzszakkör bennszülött házaspárat skiccel

Ezt nem ők csinálták.

Cameo-szerepben

Jelentem: toszkánai útikönyvem írásának nekiláttam. Boltokba kerülés tervezett időpontja: 2011. november közepe.

2011. július 4., hétfő

ItaloGasztro I.

Ha kétéves ikrekkel barangolsz a világban, az étkezési lehetőségeid szűkösebbek: nem fogsz 3-4 fogásos, hosszas vacsorákra behemperegni az éttermekbe. Toszkánában, és úgy általában Olaszországban a kompromisszumok azonban nem kergetnek a táplálkozási igénytelenség felé.

A csizma alakú országban ugyanis az ételkészítés során a friss alapanyagra és a pepecselésmentes technikákra esküsznek. Például sok esetben nem verik ramattyá a húst konyhai pöröllyel, hanem vékonyra szelik. Nem pácolgatják, elősütik, masszírozzák, hímezik-hámozzák, facsarják, gyötrik a nyersanyagokat, hanem friss fűszerekkel, sóval, borssal elkészítik, és megeszik...

Így akár étterembe mész, akár otthon Te magad rántod elő övedből a fakanalat, gyorsan is ehetsz finomat, egészségeset. Kismillió ételfotót készítettem, mazsolázzunk, több menetben:

Lazacos fusilli (friss lazaccal működik igazán, tengeri országokban ezt könnyebb megoldani)

Saláta minden formában

Ez úgy ahogy van bolti, és nem sokat segít a vitaminbevitelben, de helyi specialitás, így megkóstoltuk óvatosan (kevésbé árnyaltan: bezabáltuk kávéval). Colomba = kb. húsvéti kalács.

Fűszeres burgonya

Oliva, gomba, articsóka, paprika - olivaolajban, köretként

Panna cotta - édesség, kb. főzőtt tejszín. Köszönet Vikinek.

Cseresznye - nyersen

Cseresznye - üvegben

Fesztivál Lariban: a borsos sajtot a fotón látható hölgy egyszerűen kisajátította... A sajt szelését viszont átengedte.

Melyik tésztát szeretik az olaszok? Alább a válasz! 


Paradicsom - minden formában, de leginkább nyersen, friss bazsalikommal

Parázson pirított kenyér - házi olivaolajat, pöttynyi sót, borsot neki

Folyt.köv.

2011. július 1., péntek

Csalás! Nem ér! Cinque Terre!

Bizony csaltunk, de nagyon jól esett. Tegnap a műveleti területünkön, Toszkánán kívülre látogattunk: Cinque Terre-be, amely nem más mint öt szomszédos apró település egy tengerparti tengelyen. Cinque Terre mindössze pár kilométerre északra található Toszkána északi szegélyétől, így ennyi árulást lazán elkövettünk.


E tengerparti települések autóval történő megközelíthetősége vetekszik a Holdéval, így Lericiben leparkoltunk, onnan pedig személyhajóval pattogtunk kikötőről kikötőre. A hajók hop-on/hop-off rendszerrel működnek, azaz folyamatosan cirkulálnak, és a napijeggyel bárhonnan bárhová áthajózhatunk kedvünkre. (Ha valaki már egy gumimatracon is tengeribeteg, inkább az ejtőernyőt válassza eszköznek!)

Mi a szokásos könnyed menetfelszerelésünkkel vágtunk neki az útnak: két gyerkőc, ikerbabakocsi, két fürdőlepedő, cumisüvegek, fürdőruhák, elmaradhatatlan homokozószett a gyerekeknek és apának, naptej, kissapkák, és amekkora pakkunk volt, tuti, hogy egy benzines fűnyíró is volt nálunk.

Parkolóból autóbusz a kikötőbe - az említett cókmók már itt bájos útitárs. A hajó pedig Lericiből indult útnak 10.30-kor, és 18.40-re értünk vissza. A toszkánai útikönyvbe - térkép ide vagy oda - ezt az utunkat biztosan belecsempészem, mert festői a táj, az út, kristály a strand, és lélegzetelállítóak a "Terrék".

Szolgálati közlemény: a hajókról jó párszor leszálltunk, és épp így fel. Köszönet mindazoknak, akik az ikerbabakocsi - erősen imbolygó hajóhídon át történő - partra szállításában segédkeztek, és a produkcióval saját nyaralásukat kockáztatták :))


A hajóra szállás első percei képregényben: 
Sári, Anya, háttérben Viki szülei, és Filó, valamint egy sapkás tökmag, aki vígan behajít egy papucsot a vízbe // A kikötő munkatársai egy csáklya segítségével igyekeznek a stég alól, és a vízből a pacskert kihorgászni // Megvan! // A csínytevő kilétére is fény derül!


Portovenere - még nem a Cinque Terre, de nagyon hűha ez is

Fotóztam egy fejnélküli embert is! Tudtam, hogy létezik...

Portovenere

Kinagyítani! A sziklán éppen a strandra igyekeznek.

Cinque Terre állomásai - vegyesen


Kikötéshez készülődünk



Pár óra a strandolásra is jutott





Szomorú hír, főleg nekem: minden bizonnyal a mai volt utolsó bejegyzésem innen, Toszkánából. Holnap, a reggel hat órás nem menetrendszerű autóval hazautazunk. A leltár bőséges, még pár hónapig könnyedén blogolok vele - csak holnaptól már otthonról:
- közel 10 hét kint tartózkodás
- 3.000 fotó
- 50-60 feltérképezett város, falu, tanya
- kismillió élmény
- nem sokkal kevesebb rosszalkodás a gyerekektől

Novemberre pedig mindezt könyvvé kell szerkesztenem...