2011. szeptember 16., péntek

Hogyan készül? - Útikönyv á la ZsH

Íme, az útikönyvkészítés vidám forgatókönyve, receptje, know-how-ja, menetrendje, szerelési útmutatója. Az alábbi lista nem jelent garanciát a sikerre, cserébe némely fázisa kellőképp hosszadalmas és munkával elhalmozó. Egyébiránt tartalmaz szórakoztató és sajgó elemeket, előbbiből szerencsére nagyobb hányadban. Pirossal jelölöm, amivel készen állok toszkánai útikönyvünk esetén.


Mindenekelőtt: munkaállomás
Keress magadnak egy apró kuckót, kis fészket, ahol a könyvet megírhatod!

Az apró kuckó, példaként


1. Anyaggyűjtés
Az útikönyv készítésének ingergazdag, többnyire mosolyfakasztó alapeleme. Két és fél hónap már megteszi, de két és fél év még inkább. Költözések, csillagtúrák, hegyek, völgyek, múzeumok, templomok, utcák, terek, náda kerek, piacok, szobrok, erdők, várak, mezők.

A vidám nevű Poppi alpolgármesterével


2. Fotózás
Kiegészítő tevékenység. Vagy magunk végezzük, vagy hivatásos fotóst emelünk a csomagtartóba. Ha magunkat választjuk, kéretik a fotózás alapjait elsajátítani, DSLR-gépet beszerezni.

Firenze

3. Írás
Szilaj tempó esetén kevésbé szórakoztató, mint az anyaggyűjtés. Múzsának a határidőt kérjük fel! Íróknál ez szeptember környéke, lévén a könyvpiac elsősorban a karácsonyi időszakra koncentrál - ilyenkor ugyanis a nemolvasók is könyvet ajándékoznak és könyvet kapnak. Ha van kedv írni, írunk, ha nincs kedv, akkor is. Az íráshoz szükséges hátteret a következők biztosíthatják: nyugalom, kipihentség, relaxáció, 120 forintos svájci frank-árfolyam.
Az írás párhuzamos forrásai:
- saját élmények (2,5 hónap)
- saját fotók (3.000 db),
- begyűjtött szórólapok, belépők, tájékoztatók (3 kiló),
- útikönyvek (magyar, angol, német, olasz, mert a magyar irodalom roppant hiányos),
- internet (magyar, angol, német, olasz, mert a magyar nyelvű honlapok hiányosak),
- szinonima szótár,
- angol, német, olasz szótár.

4. Fellélegzés
Kész, 450.000 karakter, oh, yes! Igen rövid ciklusa a folyamatnak, nagyjából 4 perc...

5. Újraírás
Monitoron újraolvasás, 3-szor (=1,5 millió karakter, kb. mint a Csendes Don). Fejvakarás, szó-nemtalálás, fejből-kinézés, merengés, fejvakarás. Nem hálás.

6. Átolvastatás
Jobb híján barátokkal. Véleményeket kényszerűen befogadom, és duzzogva újraírom, amiben igazat adok.

7. Borítótervezés
Ügyes grafikussal (sógorom) rövidebb párbajt végzek, párhetes iszapbirkózás és szemkinyomás után készen áll a borítóterv.

8. Szinopszis
Összefoglalót írok. A könyvírás, -kiadás neuralgikus pontja, többnyire ez alapján rendelnek a nagykereskedők (mindössze hatan vannak) könyvet. Századik átírás mindig tökéletes.

9. Korrektor
Nem konnektor, korrektor! Ő mazsolázza át a szöveget, és lyavíttya a heje sírási, nyelvhejességi hibákat. Sokat dolgozik, sokat kér.

10. Fotóválogatás
Minden fejezethez, városhoz az odaillő fotókat kiguberálom. Döntés hozni olykor nehéz.

11. Tördelés
A tördelővel optimalizáljuk a tördelés alapértékeit (oldalszám, betűméret, betűtípus, sortávolság, betűköz, stb.), majd a tördelő ember oldalakra, fejezetekre bont, oldalszámot, fejlécet, láblécet illeszt, fotókat megvág, fotókat beilleszt, tartalomjegyzéket készít, színrebont, és egy csomó szakszó jön még, amivel szédíti a megrendelőt, végül goromba számlát átnyújt.

12. Nyomdakeresés
Malek Miklós dalszövegével élve (amivel szerintem bármikor háborút lehet nyerni): zseton a zsákban. Azaz a pénz nagy úr, ügyes, kiterjedt kapirgálás végzendő a nyomdák piacán. Az ajánlatkérést megelőzi a megfelelő könyvpapír kiválasztása. Van olcsó, és van természetesen irgalmatlan drága. Lehet tippelni, melyik a szebb...

13. Egyeztetés nagykerekkel
Szinopszis és borítóterv alapján nevezik meg a megrendelt példányszámot.

14. Nyomtatás
Tördelő készen - ő a szöveget tördelte, én a kezem. Kész anyagot elküldöm a nyomdába. Nagyjából két hét, folyamatos egyeztetések, és legördül a friss, ropogós könyv. A nyomdaköltség átutalásának napja egyértelműen gyásznap.

15. Szállítás
Beszállítás a nagykerekbe. Áldásos, jóleső tevékenység.

16. Marketing
Könyvbemutató, honlap, banner.

17. Indiánszökdellés
Felhőtlen öröm, facebookon az ismerősök kitartó zaklatása. Révbeérés.

Portovenere


Hogy lehetek akkora süsü, hogy ezt a 17 lépést szívesen végigcsinálom?

4 megjegyzés: