2012. március 6., kedd

Toszkánába indulsz?

Toszkána akkora, mint a fél Dunántúl. Néhol sík, máshol dombos, számos helyen pedig vizes. Olykor kedvező árakkal kacérkodik, máskor lazán zsebre vágja mind az euródat. Íme, néhány kósza ötlet indulás előtt.

Irány a csönd, a nyugalom!
Ha erre vágysz, Toszkána belső, tengerparttól távolabb eső tájait érdemes feltérképezned! Főképp e belső térségekben uralkodnak a klasszikus, bájos aranysárga-zöld dombok, a maguk pazar majorságaival, ciprussoraival. Béke, nyugalom, kék ég.
Javasolt szállások: Siena és környéke, Volterra és környéke, Montepulciano és környéke
Spéci szállásjavaslatom: www.ragoncino.it
Megtekintésre érdemes városok: Certaldo, Cortona, San Gimignano, Siena, Volterra.


Dombok Lajaticóban


Tengerben áznék!
Június második felétől indulhatsz. Ekkor már a libabőrmellény sem kell a tengerbe ereszkedéskor. Gyönyörű hotelek és  apartmanházak ezrei várják érkezésed. Június második felétől az árak repülőre ülnek, és erősen tartanak a csillagos ég felé. Augusztusban már az üresek üvegeket is vissza kell vinned, hogy fizetni tudj! Cserébe a tenger lenyűgöző, és ha figyelsz, akár olaszokkal is találkozhatsz. Lévén e térségek inkább turistákban tobzódnak, akik a gumimatraccal kiverik a kezedből a pizzaszeletet. Mindenesetre az élet itt javában zajlik - reggeltől estig.
Javasolt szállások (Toszkána felső karéja): Viareggio, Camaiore, Pietrasanta, Forte dei Marmi, Massa, (vagy keresd így: Versilia)
Megtekintésre érdemes városok: Carrara, Forte dei Marmi, Lucca, Pietrasanta, Pisa. És ezt se hagyd ki: Cinque Terre (bár ez már nem Toszkána, hanem Liguria).


Kavicsszórás

Bort ide, maestro!
Jó helyen nyüzsögsz, ha borbarát vagy! Chianti maga tán megfelel, igaz? :) A Firenze alatti térség csak Rád vár, emitt érdemes szállásra lelned, aztán nekivághatsz a bortúráknak. Jómagam még Montepulcianóra beszélnélek rá, ott is jóféle nedűt mérnek.

Javasolt szállások: Chianti vidéke
Megtekintésre érdemes városok: Firenze, Montalcino, Montepulciano, San Gimignano.


Montepulciano és Montalcino - borban erősek

Művészettörténész vagyok! Vagy leszek.
Na, itt majd feladod e nemes csörtetésed, olyan mennyiségben kapod az impulzust. Csak Firenze egy fél életet kíván, és akkor még sürgetőn tekint rád egy rakás város, valamint ősi, feltárt etruszk települések tucatja.

Javasolt szállások: Firenze és környéke, Pisa és környéke, Siena és környéke
Megtekintésre érdemes városok: Firenze, Pisa, Siena, illetve etruszk vonalon: Populonia, Vetulonia, Volterra (Etruszk Múzeum)


Firenze, Battistero, kupola

Hozzám nőtt a fényképezőgépem
Számodra is inkább Toszkána belső tájait javaslom. Támadnak a dombok, a kalászok, az ősi városok. Annyi a fény, hogy jóval kevesebb babrálással is elképesztő fotókat készíthetsz majd.

Javasolt szállások: Siena és környéke, Volterra és környéke, Firenze és környéke
Megtekintésre érdemes városok: Certaldo, Cortona, Firenze, Montepulciano, Pienza, San Gimignano, Siena, Volterra.


Pienza

Segítség, gyerek is van nálam!
Tengerpart a legegyszerűbb fejfájáscsillapító. Homok, kagylóhéjak, hullámok, játszóterek. A vízhőfok erősen befolyásolja a szállások árát. Toszkána felső tengerparti része drága, "középtájon" inkább rábukkanhatsz néhány elviselhetőbb árú szállásra - vagy a tengerparton, vagy attól 10-15 kilométerre.

Javasolt szállások: Cecina és környéke, San Vincenzo és környéke, Follonica és környéke
Megtekintésre érdemes városok: Massa Marittima, Castagneto Carducci, Castiglioncello, Elba
Vidámparkokra emitt lelhetsz: Cavallino Matto (Castagneto Carducci), Pinocchio Park (Collodi, ez pont jóval feljebb van)

mászóka-fagyi kombó

cross a dombokon

Toszkána nehéz eset: nagy és szép. Nem egyszerű dönteni, merre indulj, mit csinálj. Ha nem sikerülne, vagy kérdés merül fel, fordulj hozzám bizalommal! És az útikönyvem se felejtsd el beszerezni!


4 megjegyzés:

 1. MA megvettük (2012.03.12)

  2011-ben ugyanezeken a helyeket jártuk végig!!
  Il Merlo szállással.

  Zseniális.

  Csak papucs és fogkefe. Visszaakarok menni!!!!!! :)

  üdv: Veresék

  VálaszTörlés
 2. Kedves Henrik! Ha 3 nap Roma utan es 3 nap Pisa kozott 4 napot Firenzeben toltenel, mit neznel meg Sienan kivul? Mert azt biztos megnezzuk. Ja, es tomegkozlekedessel. Elore is koszonom! Csabai Anette

  VálaszTörlés
 3. Kedves Anette! Volterra, San Gimignano, és persze Lucca. Kedveltük Poppit is, de azért oda dimbes-dombos út vezet. Vannak közelebb kisebb úti célok is: Vinci, San Miniato, Montecatini...

  VálaszTörlés