2011. május 4., szerda

San Gimignano, Siena, Certaldo


Intenzívebben ropjuk a városokat, mint ahogy internethez férek. Ebbe a bejegyzésbe három települést sűrítek.

San Gimignano
Kötelező turisztikai célpont. Dacára a mindenhol nyüzsgő turistáknak, kihagyhatatlan élmény. Időgép. 500 év vissza az időben. Varázslatos terek, ódon házak, keskeny utcák – igencsak az elődeink korából. Egy komplett várost kéretik elképzelni, ami fallal védi még ma is magát a betolakodó jelentől. Parkolás a várfalon kívül, kis séta, és belépés a múltba. Épp elég lesz a könyvben kifejtenem.




Siena
San Gimignano és kétvállra fektet, ám Siena még egy jókora lapáttal rátesz. Parkolás itt is a várfalon kívül, a völgyben. Ikerbabakocsival gyalog feltempózni a várba olyan, mint Ladát betolni behúzott kézifékkel, egy lábon ugrálva. Ám fent! Téglaházak dzsungele, szűk lejtők és kaptatók, gigászi tervezésű tér a központban, történeteket mesélő apró szökőkutak, ablakok körül kígyózó gótika, egekbe meredő tornyok. Véletlenül akadtunk Sabine-ba, egy római kismamába, két órát kalauzolt bennünket. Kismmillió a látnivaló, de az i-re a pontot a Dóm teszi fel. Bődületes. (És a rendőrautók?)






Certaldo Alto
Erre mondhatnánk, hogy tündi-bündi. Apró délutáni programnak zseniális. Egy miniatűr téglavár, ami hosszában párszáz méter. Szerintem egy nagyobb családot egyszerre be sem engednek. Annyi szerencsét mindenesetre magáénak tudhat, hogy Boccaccio volt szíves itt születni. Ha útba esik, vagy akad errefelé pár szabad óra, érdemes bekukkantani.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése